Elektrina a plyn na veľkoobchodných trhoch výrazne zdraželi. To sa od januára 2019 prejaví aj na konečných cenách pre domácnosti.

Od budúceho roku budú ľudia musieť siahnuť hlbšie do peňaženiek. Ceny energií od januára pôjdu nahor. Spotrebitelia si priplatia predovšetkým za elektrinu, ktorá môže vzrásť až o približne desať percent.

Rast na veľkoobchodných trhoch 

 Za zdražovaním sú podľa odborníkov predovšetkým rastúce ceny základných komodít na veľkoobchodných trhoch. V prípade elektrickej energie jej hodnota závisí od vývoja na pražskej burze PXE. Pre rok 2019 je rozhodujúcich prvých šesť mesiacov v tomto roku. Priemerná cena za prvý polrok dosiahla takmer 40,5megawa0 eura/tthodinu (MWh), kým v predchádzajúcom období v roku 2017 bola len na úrovni 31,77 eura/MWh. To predstavuje viac ako 27-percentné zdražovanie. 

Takýto raketový nárast pripisuje riaditeľ predaja spoločnosti Slovakia Energy Jiří Koudela predovšetkým vysokým teplotám, ktoré obmedzovali možnosť výroby elektriny z jadrových elektrární, najmä vo Francúzsku.

Klesal aj podiel elektriny vyrobenej z vody a pri takto vysokých teplotách klesala aj účinnosť fotovoltaických elektrární. Naopak, rástla spotreba elektriny z dôvodu využívania klimatizácií a pod.

„Tieto faktory ovplyvňovali cenu elektriny nielen pre budúce obdobie (Futures), ale predovšetkým ceny na krátkodobom trhu (SPOT),“ vysvetľuje Koudela.

Zo strednodobého hľadiska je za zdražovaním aj vyšší dopyt po elektrine z dôvodu dlhodobého ekonomického rastu, rastu cien emisných povoleniek a energetického uhlia.

 

 

 

 

O koľko sa zvýšia mesačné faktúry za elektrinu v roku 2019

 

 

 

Konečné ceny pre spotrebiteľov

Do finálnej cenotvorby pre spotrebiteľov vstupujú aj ďalšie zložky, ako napríklad distribúcia, sieťové poplatky či podpora obnoviteľných zdrojov energie, konečná cena elektriny pre domácnosti by preto mohla vzrásť o približne 10 percent.

Predseda Združenia dodávateľov energií Michal Hudec preto odhaduje, že spotrebiteľom s ročným odberom do 2 MWh (bez ohrevu vody a vykurovania) sa navýšia mesačné faktúry o približne 1,5 eura.

Domácnosti, ktoré elektrinu používajú aj na varenie a ohrev vody (do 7 MWh) si priplatia každý mesiac asi 8 eur, tvrdí Koudela